Aquatex nyheder

Covid-19 udbrud kan opdages tidligt med en ny type test

Test af miljøovervågning vil hjælpe folk med at forblive mere sikre på vej tilbage til en normal tilstand

Se den originale artikel på Washington Post her

Forestil dig dette: I begyndelsen af september byder et stort universitetsområde studerende velkommen tilbage. I håbet om at vende tilbage til en vis normalitet efter en omtumlet sommer har skolen forberedt forskellige foranstaltninger til at beskytte studerende mod at blive smittet med covid-19. Undervisningen foregår både online og personligt, masker er obligatoriske overalt på campus, og test med tilfældig rangorden vil blive udført hver uge. En asymptomatisk studerende – uvidende om, at denne bærer virussen – flytter ind i en sovesal med 100 andre studerende. De deler de samme døre, de samme fællesrum, de samme elevatorer og de samme badeværelser. På trods af skolens indsats, er der inden for to uger sket et udbrud på campus, og skolen lukker næsten lige så hurtigt, som den åbnede.


Dette scenarie har udspillet sig på samme måde i hele landet, siden skoleåret begyndte. Antallet af infektioner er steget voldsomt i universitetsbyer siden slutningen af august, trods tilsyneladende robuste protokoller og diagnostiske test.


Hvis der er én ting, man har lært af de sidste par måneder, er det, at mens masker, diagnostiske test og fysisk afstand har været med til at bremse spredningen af covid-19, er de ikke nok. For at genåbne skoler og virksomheder – og endnu vigtigere, holde dem åbne – har vi brug for et andet værktøj i vores epidemiologiske udstyr: Test af miljøovervågningen.

Hvad er en test af miljøovervågningen?

Miljøtestning vedrører indsamling og stikprøver fra overflader, luft og spildevand vedrørende forekomst af SARS-COV-2-virus. Ved hjælp af den samme Guld-standard qPCR-teknologi (kvantitativ polymerase-kædereaktion) som klinisk diagnostisk test måler testen et specifikt RNA-molekyle i realtid, der multiplicerer og forstærker det, så sporbare mængder af virus kan påvises.


CDC har for nylig erkendt, at Covid-19 spreder sig gennem aerosoler, der dannes, når en inficeret person hoster eller nyser, hvilket derefter kan hænge og falde på overflader. En undersøgelse foretaget af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) viste, at en stigning i SARS-COV-2 RNA kan påvises i spildevandsprøver dage før covid-19 påvises ved en klinisk diagnostisk test.


Hvis virussen findes i en miljøprøve, signalerer den et brud på folkesundheden i et bestemt lokalsamfund. Denne tidlige advarsel – før symptomerne allerede er begyndt at dukke op – gør det muligt for kontaktsporerne at gå i gang med at arbejde på en mere målrettet måde.


Rutinemæssig miljøovervågning er kendt for at være særligt effektiv og har i årtier været anvendt i fødevareproduktion og sundhedsfaciliteter.


"Den repræsenterer en non-invasiv måde at få indsigt i den samlede befolknings sundhed på", sagde Pat Whalen, administrerende direktør for LuminUltra, en biologisk diagnostisk testvirksomhed med base i New Brunswick i Canada, med over 20 års erfaring i at udvikle løsninger til overvågning af biosikkerhed for alt fra drikkevand til mad og drikke til spildevandsbehandling.


En holistisk tilgang til test – ved at kombinere miljøovervågning med klinisk diagnostik – er et spørgsmål om folkesundhed. “Nogle mennesker kalder det en “cluster buster”, sagde Dr. Jordan Schmidt, direktør for produktapplikationer hos LuminUltra. “I stedet for at virussen bevæger sig fra en præsymptomatisk eller en asymptomatisk person til dusinvis, spreder den sig måske kun til en eller to personer, fordi du har fanget den med miljøtest, før [det er blevet] fastslået, at de er endnu syge, eller de vil måske aldrig afgøre, om de er syge, fordi de er asymptomatiske.”


Denne fremsynethed vil spille en stor rolle i vores økonomis evne til at forblive åben. For at opretholde momentum i vores tilbagevenden til normale tilstande, vil det være nødvendigt at anerkende og mildne covid-19 hurtigt, som udviklingen foregår.

De rigtige oplysninger kan være med til at forhindre spredningen

Denne type test kan dække større populationer end én diagnostisk test, og hvis den udføres konsekvent i fællesrum, er det grundlæggende en metode til at udføre gruppetest og spore helbredet på f.eks. en skole, et kontor eller endda i en hel by. Forekomsten af virus på en overflade eller i spildevand kan så at sige fungere som en kanariefugl i en kulmine og kan være afgørende for at udjævne kurven.


“Forebyggelse kræver proaktivitet,” sagde Whalen. “Hvis du venter på, at folk bliver inficeret, ofrer du et forspring for at skride til handling og forhindre andre i at blive inficeret.”


Ifølge CDC forekommer ca. 40 % af Covid-19 transmissioner, før den inficerede person viser symptomer, hvis de nogensinde gør. Hvis du venter, indtil symptomerne opstår, kan du ofre tre til syv dage, hvor der kunne have været gjort noget for at forhindre andre i at blive smittet. På det tidspunkt kan den inficerede person være gået til sit kontor, have taget offentlig transport eller deltaget i en undervisning med fremmøde og udsat et helt lokalsamfund for risikoen.


Superspreder-situationer som denne kan mindskes med den rigtige teknologi og protokol. For eksempel kan rengøring og desinficering af et klasseværelse hver dag (i stedet for kun ved ugens afslutning) og derefter validering af effektiviteten af denne proces med miljøtest, sikre, at eleverne vender tilbage til et verificerbart sikkert klasseværelse næste morgen. Ensartet overvågning er afgørende. Når en positiv test forekommer, er det næste stop at begynde at finde og isolere oprindelsen og sætte protokoller på plads for at forhindre testen i at sprede sig – opdele en klynge, før den selv danner flere.


Brugervenlige testenheder som f.eks. LuminUltras GeneCount kan behandle miljøprøver på under to timer og give letlæselige resultater, samtidig med at den samme nøjagtighed opretholdes som laboratoriebaserede test. Disse overvågningsløsninger på stedet kan teste og rapportere på flere prøver samtidigt, hvilket giver en høj produktivitet uden tab af tid under transport til et laboratorium. Når virussen er identificeret, kan kliniske test, kontaktsporing og isolationsprotokoller hurtigt sættes i gang.


“Det er yderligere oplysninger om virussen, der er relativt nemme at få – et værktøj mere i vores overvågningsværktøjskasse,” siger Angela Rasmussen, forsker og virologist på Columbia University. “Jeg synes, at det skal rulles ud, i det mindste i større byer, hvor det ville være ret nemt at implementere”, siger hun, og bemærker at især spildevandstest ville angive behovet for mere menneskelig test og kontaktsporing, samt at advare lokale sundhedstjenesteansatte om, at patienter kan være i fare.


"Miljøtest af spildevand har været i stand til at forudsige nye udbrud overalt fra uddannelsesinstitutioner til hele byer dage i forvejen," sagde Whalen. Globalt set er miljøovervågning blevet almindeligt i lande som Frankrig, Singapore og Australien, der med held har kunnet spore og begrænse udbrud med data fra spildevand.


Derudover kan miljøtest bruges til at validere desinfektionsprotokoller. En nyligt offentliggjort undersøgelse i Virology Journal konkluderede, at virussen kan forblive smitsom på en række forskellige overflader i fire uger, måske længere. Når der er anvendt rengøringsmidler, kan anlæggene anvende miljøtest for at sikre, at der ikke er nogen virus tilbage, hvilket bekræfter effektiviteten af deres proces. At data kan oplyse, hvilke desinfektionsmidler der anvendes, hvilke metoder der anvendes, eller hvor længe desinficeringsopløsninger efterlades tilbage på en given overflade for at være effektive. “Dette kan give værdi i højrisikoområder som f.eks. hospitaler og langtidsplejeinstitutioner ved at identificere, hvornår desinfektion faktisk er opnået,” sagde Whalen.

Derfor er det vigtigt

68 % af USAs borgere er bekymrede for, at coronavirus-relaterede restriktioner af offentlige aktiviteter ophæves for hurtigt, mens 70 % er bekymrede over den økonomiske situation. Men valget mellem at genåbne og holde sig lukket er en falsk tvedeling.


Når det gælder genåbning, er det muligt at hjælpe folk med at føle sig trygge og få virksomheder til at forblive åbne, men en holistisk tilgang til overvågning og reaktion på coronavirus er afgørende. Reaktive tilgange til sikkerhed, som at vente på, at folk viser symptomer, før dybe rengøringsfaciliteter efterlader for mange sårbare.


Kombinationen af kliniske test og miljøovervågning kan drive et kraftigt skift fra reaktiv til proaktiv og er den mest omfattende måde at være ét skridt foran covid-19.


Miljøovervågning hjælper lokalsamfund til at hjælpe sig selv med et øjebliksbillede af folkesundheden, som er det første skridt i en effektiv beskyttelse. Fordi som LuminUltras Whalen udtrykker det: “Det, der bliver målt, bliver administreret.”

Søg efter det du mangler på hele hjemmesiden: